Boeken voor onder de boom: Futureconsult tipt 8 boeken die je iets leren over de toekomst

18/12/2019

De dagen zijn kort, en de kerstvakantie is aanstaande. Futureconsult tipt 8 boeken van afgelopen jaar (toegegeven – één titel komt uit 2018). Deze boeken hebben ons iets geleerd over de toekomst. Soms op een onverwachte manier.

Voor 2020 geven we ook alvast een tip: de compleet herziene versie van Wijzer in de toekomst – het handboek voor scenarioplanning van Jan Nekkers verschijnt in het voorjaar.

Alvast hele fijne dagen, en tot in 2020!

 

De Onsterfelijken – Chloé Benjamins

Marlieke van Schalkwijk 

Eind jaren zestig bezoeken vier jonge kinderen een waarzegster die hun sterfdatum voorspelt. De voorspelling heeft grote invloed op de rest van hun leven en ieder gaat er anders mee om. Staan we aan de vooravond van de next psychedelic age waarin kunstmatige intelligentie gecombineerd wordt met de wereld van mystiek en spiritualiteit? Big data faciliteren digitale orakels en astrologie-apps en in 2020 wordt er een grote stap gemaakt in de wereld van neural mysticism and blockchain astrology. Daarbij is het niet onwaarschijnlijk dat we straks levensverwachting kunnen uitdrukken in data. ‘Big data orakels’ zullen dan in staat zijn om zeer accurate voorspellingen te maken over alle aspecten in ons bestaan, waaronder leven en dood. Hoe ziet de wereld eruit, waarin we onze sterfdatum aan een online orakel kunnen vragen? En hoe gedragen mensen zich die weten wanneer ze zullen gaan? Dankzij Benjamins krijgen we inzicht in deze laatste vraag.

Veg – Jamie Oliver

Loulou Nekkers 

In een tijd waarin het klimaatprobleem een hot topic is en steeds meer mensen zich bewust worden van de impact van het eten van vlees is Veg onmisbaar in de keuken. Veg is het nieuwe vegetarische kookboek van Jamie Oliver vol milieuvriendelijke alternatieven. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en zeer smakelijk. Dit boek inspireert ook verstokte carnivoren om minder vlees te eten. Ik verwacht dat de vegetarische keuken in 2020 nog meer mensen zal bereiken.

Hoop – Joris Luyendijk

Tessa Speelman

Geopolitieke spanningen, fake news en klimaatverandering. Wanneer je het nieuws volgde in 2019 kun je de doemscenario’s voor de toekomst zo bedenken. Maar volgens Joris Luyendijk hebben we een positief vergezicht nodig. In Hoop beantwoorden 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers de vraag ‘wat geeft jou hoop?’ Hoop gaat over de wens dat iets goed komt, hoewel je dit niet zeker weet. De essays schetsen onzekere verwachtingen voor de toekomst, van kleine specialistische doorbraken tot geloof in technologie of juist ons creatief vermogen. Input voor toekomstverkenners en scenarioschrijvers, maar bovenal voor iedereen een aansporing om positief naar de toekomst te blijven kijken.

M. De zoon van de eeuw – Antonio Scurati 

Jan Nekkers

In ‘M de zoon van de eeuw’ is geschiedenis op een fantastische manier in een roman gevlochten. Het is een roman, maar er is niets verzonnen. Iedere zin is namelijk op historische feiten gebaseerd. M staat voor Mussolini, de man die Italië het fascisme in en naar de ondergang toe leidde. Het boek beschrijft Mussolini’s beginjaren, zijn opkomst als fascistisch voorman en de opkomst van de fascistische beweging in Italië. Mussolini was een hartstochtelijk mens: gul, gek op vrouwen – en vrouwen op hem – emotioneel en vriendelijk. Hij was ook een doortrapt monster dat zijn zwarte horden aanzette tot geweld, intimidatie en brute moordpartijen. Veel Italianen hebben nog steeds een zwak voor Mussolini. Zo gebruikt Matteo Salvini van de populistische Lega Nord regelmatig citaten van Il Duce. De parallellen tussen toen en nu zijn groot, maar de geschiedenis herhaalt zich altijd op een andere manier. Wij weten hoe het met Mussolini is afgelopen. We weten alleen niet hoe het in de toekomst met Italië zal aflopen.

Laura H. – Thomas Rueb

Zsa Zsa Balian

In 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamatische Staat een jonge vrouw met haar twee kinderen aangetroffen die aangeeft terug te willen naar haar huis in “Sweet Lake City”. De  Zoetermeerse Laura H. wordt het symbool voor de vrouwelijke Nederlandse Syriëgangers. Thomas Rueb vertelt haar verhaal: van haar jeugd, tot haar bekering, over haar leven in het kalifaat en haar terugkeer naar Nederland. Is ze terrorist of slachtoffer? Met die vraag worstel je gedurende het hele boek. En met die vraag worstelde Nederland in de media en politiek in 2019 meer dan ooit tevoren. Wat moeten we doen met vrouwen als Laura H. en welke bedreiging vormen ‘kalifaatkinderen’ voor onze veiligheid? Ga je uit van het doemscenario voor de Nederlandse samenleving (“een gehersenspoeld teruggekeerd kalifaatkind dat een aanslag pleegt”)? Of ga je uit van het humanitaire doemscenario (“onschuldige getraumatiseerde kinderen die in Nederland zijn geboren aan hun lot overlaten”)?

Uitgebuit – Emiel Woutersen

Maja Bosch

Toekomstverkennen gaat over anders kijken en daar zorgt het boek Uitgebuit voor. Je volgt onderzoeksjournalisten in hun zoektocht naar uitbuiting in Nederland. De zoektocht leidt van arbeidsuitbuiting naar moderne slavernij. Veel voorbeelden zijn schrijnend. En tegelijkertijd vallen veel voorbeelden binnen de grenzen van de wet. Lees dit boek en je ziet de achterkant van de instant economy. De mensen die maaltijden voor ons koken, die onze pakketjes zo snel bij ons in huis krijgen, maar ook de nanny’s die aan het schoolplein staan en mensen die werken in de land- en tuinbouw.

De jongens van Nickel – Colson Whitehead

Maaike Renalda

Colson Whitehead, bekend van het succesvolle De ondergrondse spoorweg, illustreert met De Jongens van Nickel wederom een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De roman is gebaseerd op het nog steeds doorlopende onderzoek naar de Arthur G. Dozier school for Boys in Florida. Lijfstraffen, seksueel misbruik, marteling en erger bleken voor de zwarte leerlingen van deze tuchtschool niet onbekend. Een confronterend verhaal dat verteld moet worden. Whitehead doet dit kundig, met een bewonderingswaardige plottwist op het einde. Bovendien belicht het een onderwerp, dat vandaag en zeker ook morgen relevant is. Zonder te veel van de inhoud prijs te geven: dit boek is het lezen absoluut waard.

Boze Boeren, LED-lampen en kipdino’s, essays over de noodzaak van een nieuw voedselsysteem – Janno Lanjouw 

Kelly Streekstra

Met deze tien essays ben je tien perspectieven rijker: stemmen met je vork, exnovatie én innovatie, voedselflats, sitopie en vooral méér beestjes. Deze bundel essays van de Flevo Campus verzamelt de belangrijkste innovaties en ideeën voor de stedelijke voedselvraagstukken van de toekomst. Zo leer je in vogelvlucht over de bewegingen naar een voedselsysteem dat duurzamer is, weer zichtbaar is voor de consument en de groeiende buik van de stad kan voeden. Op naar de toekomst!

 

 

Benieuwd wat Futureconsult voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op via info@futureconsult.nl of 020 320 3100.