Netwerk special – Early Warning & Strategie

28/03/2019

“Ik geloof niet dat intuïtie iets bovennatuurlijks is. Het gaat erom dat je informatie heel snel analyseert en gebruikt”, stelt Haig Balian, oud-directeur van Artis. Sommige mensen en organisaties zijn daar goed in, zij zijn gevoelig voor signalen van verandering. Haig Balian transformeerde Artis op een onorthodoxe manier: een groot aantal diersoorten ging de deur uit (“geen plek”) en cultureel erfgoed maakte hij tot de kracht van het dierenpark (“als je ergens niet omheen kunt – in dit geval vanwege de monumentenwet – maak het dan tot je kracht.”). En hij opende Micropia, het eerste museum ter wereld waarin micro-organismen centraal staan, dat werd bekroond tot meest innovatieve museum van Europa.

Balian’s definitie van intuïtie als het vermogen om informatie snel te vertalen naar actie was onderwerp van gesprek in de netwerk special van Futureconsult over ‘Early warning & strategie’. Futureconsult deelde haar kennis over het inrichten van early warning systems met 30 strategen van verschillende organisaties.

Maja Bosch, adviseur van Futureconsult sprak over de kenmerken van early warnings. “Er zijn verschillende typen early warnings. Soms signaleer je compleet nieuwe fenomenen – denk aan een nieuwe technologie of een plotselinge gebeurtenis. Signalen kunnen je ook op het spoor zetten van een trendbreuk, of zij laten een maatschappelijke onderstroom zien. ‘Early’ is bovendien subjectief: voor organisatie A kan een signaal (te) vroeg komen, terwijl organisatie B al lang op een trend inspeelt.”

Hoe ga je als organisatie nu om met signalen? Futureconsult publiceerde samen met Rijkwaterstaat ‘Permanent alert’, waarin het early warning systeem van Rijkswaterstaat wordt beschreven. Zo’n systeem heeft een aantal belangrijke voordelen: je maakt het scannen van de omgeving expliciet (één plek in de organisatie) en je creëert continuïteit. Zo biedt een early warning systeem een behulpzame structuur om je organisatie adaptiever te maken.

De aanwezige strategen zien ook de beperkingen van zo’n georganiseerd systeem – werkt een systeem niet te beperkend? Alle nieuwe informatie wordt gefilterd en een early warning systeem maakt die filtering in elk geval expliciet. Dat kan helpen om de eigen blinde vlekken in te vullen en  om nieuwe ontwikkelingen beter op waarde te schatten. Een early warning systeem biedt dus houvast en een begin.

Wij zijn benieuwd – hoe gaat u om met early warnings?

Benieuwd wat Futureconsult voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op via info@futureconsult.nl of 020 320 3100.