Verken uw toekomst

Scenarioplanning

Voor wie wil anticiperen op de toekomst is scenarioplanning bijzonder waardevol. Ons adviesbureau in scenarioplanning en scenarioanalyse helpt u daarbij. Scenario’s zijn niet alleen een product, maar veel meer een service. Het proces van het maken van scenario’s – samen met uw team, uw gehele organisatie en eventueel externe partners en experts – maakt uw organisatie strategisch sterker. Met scenario’s verkent u de toekomst van uw organisatie, op basis van een trendverkenning. Vervolgens helpen deze scenario’s om scherpere en meer strategische keuzes te maken. Op deze manier bent u de concurrentie voor, grijpt u kansen nog voordat zich deze aandoen en bent u voorbereid op grote schokken. Scenariodenken is dus essentieel voor een toekomstgerichte strategie en een sterke toekomstvisie.

 

Wat is scenarioplanning?

Bij scenarioplanning spelen we voornamelijk in op de onzekerheden die u als organisatie staan te wachten. Bij omgevingsscenario’s kijken we naar trends en ontwikkelingen waar u als organisatie zelf geen invloed op heeft en waar u mogelijk te weinig bij stilstaat. Deze trends en ontwikkelingen hebben echter grote impact op de toekomst van uw organisatie. Denk aan veranderende wet- en regelgeving, economische voor- en tegenspoed, digitale ontwikkelingen die uw bedrijfstak op zijn kop zetten en andere vormen van innovatie. Met een scenarioanalyse verkennen de mogelijke scenario’s op basis van kwantitatief en kwalitatief trendonderzoek en ons brede netwerk aan experts binnen vele branches.

Scenario planning    scenariodenken

Belangrijk is te beseffen dat we met scenarioplanning mogelijke scenario’s uitstippelen. We beschikken niet over een glazen bol, maar wel over een grote hoeveelheid trends, data, analytisch vermogen en verbeeldingskracht. We zijn voortdurend bezig met het analyseren van trends op de korte en middellange termijn, om ze te kunnen vertalen naar strategie en innovatie. Daarvan kan ook uw organisatie profiteren.

 

Waarom aan scenariodenken doen?

In de inleiding gaven we al in het kort aan wat de belangrijkste voordelen van scenariodenken zijn. Het uiteindelijk doel is om voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen, zowel positief als negatief. Hiermee creëert u een voorsprong op uw concurrentie. Maar scenarioplanning is ook zeer geschikte methode voor gemeenten en andere overheden als toetsingskader voor toekomstrobuust beleid.

Scenarioplanning lokt bovendien creatief nadenken over de toekomst uit. Het voorkomt tunnelvisie en helpt u na te denken over minder gunstige, maar niet onwaarschijnlijke scenario’s.

Mochten deze zich daadwerkelijk voordoen, dan overvallen dit soort tegenslagen u minder snel, omdat u er al op bent voorbereid. U kunt sneller schakelen, denkt gemakkelijker en sneller na over alternatieve oplossingen en leert strategische opties beter afwegen en beoordelen.

 

Volg onze masterclass scenarioplanning

Bij Futureconsult kunt u verschillende soorten masterclasses volgen, waaronder de incompany masterclass scenarioplanning. Deze spitsen we toe op uw organisatie en uw vraag. In de masterclass leert u over de achtergrond van scenariodenken en past u de geleerde theorie meteen toe in de praktijk. We geven deze masterclass graag bij u op de werkvloer, zodat alle medewerkers die u wilt betrekken kunnen deelnemen.

 

Neem contact met ons op

Is scenarioanalyse ook iets wat uw organisatie verder kan helpen? Neem dan direct contact met ons op via 020-3203100 of info@futureconsult.nl en verken ook de toekomst met behulp van scenarioplanning.

Mogelijkheden

Hoe we u helpen

Adviestrajecten

Of u nu op zoek bent naar een toekomstrobuuste strategie voor uw bedrijf, een visietraject voor een gemeente of een toekomstverkenning voor een bepaalde branche, Futureconsult staat voor u klaar. In cocreatie verkennen wij samen met uw organisatie en stakeholders de toekomst.

(In company) masterclasses

Iedereen kan toekomststrateeg worden. Wij bieden de juiste handvatten om vertrouwde denkpatronen te doorbreken tijdens (incompany) masterclasses en workshops. Wij werken samen met o.a. Nyenrode Business Universiteit en AOG School of Management.
Bekijk alle aankomende masterclasses >
Bekijk in company aanbod >

Keynotes en inspiratie

Onze toekomststrategen nemen u mee naar de toekomst: hoe leven, wonen en werken we in de toekomst? Wij bieden keynotes en inspiratielezingen op maat.

Ervaring

Onze klanten

Benieuwd wat Futureconsult voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op via info@futureconsult.nl of 020 320 3100.