Scenarioplanning

Voor wie wil anticiperen op de toekomst is scenarioplanning bijzonder waardevol.

Futureconsult is gespecialiseerd in scenarioplanning en scenarioanalyse en kan u daarbij helpen. Scenario’s zijn niet alleen een product, maar ook een leerproces. Het proces van het maken van scenario’s – samen met uw team, uw organisatie en eventueel externe partners en experts – maakt uw organisatie strategisch sterker. De kern van het gebruik van scenario’s is namelijk het gesprek over keuzes, trends, ontwikkelingen en strategie. Op basis van een gedegen trendverkenning geeft u vorm aan toekomstscenario’s en ontdekt u de verschillende toekomstbeelden van uw organisatie. Vervolgens helpen deze scenario’s om scherpere en toekomstgerichtere strategische keuzes te maken. Op deze manier bent u voorbereid als er in de toekomst onzekere ontwikkelingen aandienen. Scenariodenken is essentieel voor een toekomstgerichte strategie en een sterke toekomstvisie.

Wat is scenarioplanning?​

Bij scenarioplanning spelen we voornamelijk in op de onzekerheden die u als organisatie staan te wachten. Bij omgevingsscenario’s kijken we naar trends en ontwikkelingen waar u als organisatie zelf geen invloed op heeft en die u mogelijk over het hoofd ziet. Deze trends en ontwikkelingen hebben echter grote impact op de toekomst van uw organisatie. Denk aan veranderende wet- en regelgeving, economische voor- en tegenspoed, digitale ontwikkelingen die uw bedrijfstak op zijn kop zetten en andere vormen van innovatie. Met een scenarioanalyse verkennen de mogelijke scenario’s op basis van kwantitatief en kwalitatief trendonderzoek. Dit onderzoek voeren wij zelfstandig uit, met behulp van ons brede netwerk aan experts binnen verschillende branches.

Met scenarioplanning verkennen we mogelijke scenario’s. We beschikken niet over een glazen bol, maar wel over een grote hoeveelheid trends, data, analytisch vermogen en verbeeldingskracht. We zijn voortdurend bezig met het analyseren van trends op de korte en middellange termijnDeze trends slaan wij op in onze trenddatabase.

Waarom scenariodenken?

Het scenariodenken heeft verschillende voordelen. Het uiteindelijk doel is om voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen, zowel positief als negatief. Hiermee creëert u een voorsprong op uw concurrentie. Maar scenarioplanning is ook een zeer geschikte methode voor gemeenten en andere overheden als toetsingskader voor toekomstrobuust beleid.

Scenarioplanning lokt bovendien creatief nadenken over de toekomst uit. Door middel van scenario’s krijgen mensen een nieuwe, gedeelde kijk op de toekomst van hun eigen organisatie. Het voorkomt tunnelvisie en helpt u na te denken over minder gunstige, maar niet onwaarschijnlijke scenario’s.

Mochten deze scenario’s zich daadwerkelijk voordoen, dan overvallen dit soort tegenslagen u minder snel – u bent er immers op voorbereid. U kunt sneller schakelen, denkt gemakkelijker en sneller na over alternatieve oplossingen en leert strategische opties beter afwegen en beoordelen.

 

Volg onze masterclass scenarioplanning​

Bij Futureconsult kunt u verschillende soorten masterclasses volgen, waaronder de incompany masterclass scenarioplanning. Deze spitsen we toe op uw organisatie en uw vraag. In de masterclass maakt u kennis met de theoretische achtergrond van scenariodenken en past u de geleerde theorie meteen toe in de praktijk. Wij willen de masterclass zo toegankelijk mogelijk maken voor uw medewerkers. Daarom geven wij de masterclass graag bij u op de werkvloer.

Benieuwd wat Futureconsult voor uw organisatie kan betekenen?

Is scenarioanalyse ook iets wat uw organisatie verder kan helpen? Neem dan direct contact met ons op en verken ook de toekomst met behulp van scenarioplanning.

Contact