Trendanalyse

Een trendanalyse maakt het gemakkelijker om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Voordat u een goede toekomststrategie kunt maken, moet u immers weten wat er op u af komt. Door in kaart te brengen wat er speelt in uw branche en in de samenleving, maakt een trendanalyse het gemakkelijker om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Een goede trendanalyse kijkt over de grenzen van uw sector heen en identificeert nieuwe kansen en bedreigingen: het zorgt dat u beter en sneller zicht heeft op nieuwe ontwikkelingen dan de concurrentie. Met een grondige trendanalyse wordt uw organisatie wendbaarder en flexibeler. Futureconsult heeft ruime ervaring met het opstellen van trendanalyses. Voor verschillende soorten organisaties hebben onze future strategists trendanalyses verricht, waarbij uw organisatie altijd in het middelpunt staat. Wij kunnen u helpen een toekomstgerichte blik op de trends van nu te verkrijgen.

 

Wat is een trendanalyse?

Niet elke trend is relevant. Sommige trends raken uw organisatie niet of nauwelijks en andere trends blijken toch vooral een kortstondige hype. Maar hoe maak je het onderscheid? Futureconsult heeft een uitgebreide trenddatabase, die we vertalen naar uw organisatie. Dat doen we door van buiten naar binnen te kijken: wat gebeurt er internationaal, wat gebeurt er in andere sectoren en wat doet de concurrent? En tot slot: waar raakt dat uw organisatie en uw medewerkers? 

Waar mogelijk onderbouwen we deze analyse met data, maar voor de écht nieuwe trends is kwantitatieve onderbouwing vaak nog niet voorhanden. Wij helpen dan met het maken van een inschatting: wat is de mogelijke impact op uw organisatie en wat is het te verwachten tempo van deze ontwikkeling? Kwantitatieve en kwalitatieve trendanalyses zijn in dit geval complementair aan elkaar.

Waarom een trendanalyse?

Een goede analyse van trends en ontwikkelingen is altijd relevant. De concrete aanleiding kan verschillen: 

Het belang van trendanalyse

Een trendanalyse is voor iedere organisatie relevant. Zo hebben we ons voor een branchevereniging in de bouwsector gericht op de toekomst van bouwmaterialen: wat zijn de belangrijkste trends? En wat betekent dat voor de keten? We verkenden als eerste de belangrijkste ontwikkelingen in de sector: wat bouwen we en hoe bouwen we over tien jaar? En we richtten onze blik nog verder naar buiten: hoe ziet de stad, het wegennetwerk, en ons huis van de toekomst eruit? Wat zijn de trends binnen het vakgebied van architecten en stedenbouwkundigen?

Vervolgens doken we dieper in de technologische ontwikkelingen: welke materialen gebruiken we in de toekomst? Veel universiteiten en innovatieve startups zijn bezig met het ontwikkelen van duurzaam of zelf reparerend bouwmateriaal. Technologie heeft ook impact op de organisatie in de bouw: hoe ziet het bedrijf van de toekomst eruit? Welke taken blijven voorbestemd voor mensen, en wat zal de impact van robotisering en digitalisering zijn? Dit alles speelt zich af in een brede sociaal maatschappelijke en politieke context, denk aan de focus op duurzaamheid en klimaat.  

Samenvattend analyseren we de impact van trends dus op meerdere niveaus:

Door al deze vragen, en nog veel meer, te beantwoorden ontwikkelden we een trendanalyse die veel verder ging dan alleen de eigen sector. Dankzij deze analyse was prefab bouwen geen verrassing meer, is technologie juist in het voordeel van de sector én kijkt niemand meer op van schimmel als bouwmateriaal. Kortom: de leden van de branchevereniging zijn beter op de hoogte en kunnen strategie bepalen voordat de ontwikkeling hen verrassen.

Waarom een trendanalyse?

Bovenstaande case biedt een voorbeeld van het belang van een trendanalyse. Talloze bedrijven hebben met succes een trendanalyse laten uitvoeren, waardoor zij tijdig voorbereid waren op toekomstige ontwikkelingen. Wilt u met uw organisatie ook bij die groep horen? Laat dan ook een trendanalyse uitvoeren door de future strategists van Futureconsult. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een trendanalyse te bespreken.

Laat een trendanalyse uitvoeren door Futureconsult

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een trendanalyse te bespreken.

Contact