de kracht van de toekomst bij een strategische personeelsplanning

28 juni 2024

strategische personeelsplanning

De arbeidsmarkt anno 2024 is krap en dynamisch. Het tekort aan arbeid is in bijna alle sectoren evident, vooral in het onderwijs, de zorg, detailhandel, techniek en horeca. Het aantrekken en behouden van gekwalificeerde werknemers is voor veel werkgevers een enorme uitdaging.


De tijd dat mensen veertig jaar bij dezelfde werkgever werkten, ligt achter ons. Steeds meer werknemers werken op (schijn) ZZP-basis of hebben een flexibel contract. Bovendien zijn de wensen van personeel veranderd: 40 uur per week werken is niet meer de standaard. Werknemers hechten meer waarde aan vrije tijd, een goede werk-privé balans, of hebben tijd nodig voor mantelzorg of vrijwilligerswerk.


In deze voortdurend veranderende wereld is een strategische personeelsplanning cruciaal voor organisaties die met personeelstekorten kampen. Het vermogen om vooruit te kijken en te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen is van essentiële waarde. Een strategische personeelsplanning gaat verder dan alleen het invullen van huidige vacatures. Het is een brede benadering die de toekomstige behoeften van een organisatie in kaart brengt en ervoor zorgt dat de organisatie over het juiste talent beschikt op het juiste moment. Dit stelt HR-afdelingen in staat om gerichte trainingsprogramma’s op te zetten en te zorgen dat het personeelsbestand over de benodigde kwalificaties beschikt. Bovendien kunnen organisaties innovatieve wervingsstrategieën ontwikkelen op basis van deze verkenningen.


In een tijdperk van constante verandering is het cruciaal voor organisaties om hun personeelsplanning naar een hoger niveau te tillen. Een toekomstverkenning stelt organisaties in staat om impactrijke maatschappelijke trends en ontwikkelingen te identificeren. Wij integreren een toekomstverkenning in de strategische personeelsplanning. Dit stelt organisaties in staat om niet alleen te reageren op verandering, maar ook om proactief vorm te geven aan hun toekomstige succes door het juiste talent op het juiste moment binnen te halen.


Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met deze toekomstverkenning? Neem dan contact met ons op.