Trend Toolbox: evidence wall

20 juli 2023

een bord met post-its erop, daarop staan signalen en trends geschreven, deze zijn verbonden door middel van een touw

Hoe een evidence wall je kan helpen trends te spotten

Trendonderzoek is een manier om de toekomst te verkennen door veranderingen te signaleren en te analyseren. Maar hoe doe je dat op een effectieve en leuke manier? Een van de technieken in onze trend toolbox die je daarbij kan helpen is de evidence wall. In deze blogpost leggen we je uit wat een evidence wall is, hoe je er een maakt en hoe je er trends mee kunt spotten.

wat is een evidence wall?

Een evidence wall is een visueel overzicht van alle signalen die je hebt verzameld tijdens je trendonderzoek. Signalen zijn kleine veranderingen die wijzen op een mogelijke trend. Signalen kunnen nieuwe producten, diensten of behoeften van mensen zijn.  

Een evidence wall helpt je om deze signalen te selecteren, te clusteren, te verbinden en te analyseren. Zo kun je patronen herkennen en trends identificeren.

De Evidence Wall is als een muur uit een politieserie, waar detectives een misdaad proberen op te lossen. Ze verzamelen foto’s, documenten, verdachten en andere bewijsstukken en hangen ze aan de muur. Door lijnen te trekken tussen de mogelijke verbanden, proberen ze de puzzel op te lossen. Op dezelfde manier werkt de Evidence Wall voor trendonderzoek.

hoe maak je een evidence wall?

Om een evidence wall te maken heb je een paar dingen nodig:

 • Een grote muur of een ander oppervlak waar je dingen kunt ophangen, wij werken graag offline.
 • Signalen die je hebt verzameld tijdens je trendonderzoek
 • Papier, schaar, lijm, tape, stiften, post-its en andere materialen om je signalen te presenteren
 • Een draad of iets dergelijks

De stappen om een evidence wall te maken zijn als volgt:

 1. Verzamel zoveel mogelijk signalen.
 2. Selecteer de meest interessante en inspirerende signalen uit je verzameling. Wees kritisch en objectief en stel jezelf vragen als: Is het signaal innovatief? Creëert het signaal impact? Heeft het signaal een betrouwbare bron? Durf keuzes te maken, want je hebt alleen de beste signalen nodig voor je evidence wall.
 3. Print je geselecteerde signalen uit of schrijf ze op een post-it zodat je ze kunt ophangen.
 4. Hang je gepresenteerde signalen op aan de muur. Zorg dat er genoeg ruimte is tussen de signalen zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen en combineren.
 5. Cluster de signalen die bij elkaar horen of iets gemeenschappelijks hebben. Je kunt bijvoorbeeld clusteren op basis van thema, sector, doelgroep, locatie of waarde. Geef elk cluster een naam en schrijf er een korte beschrijving bij, dit is je trend. Wij clusteren voornamelijk op waarden.
 6. Onderbouw de trends/clusters die je hebt, koppel ze aan andere clusters of megatrends. Of onderbouw ze met mogelijk extra input. 
 7. Neem afstand van je evidence wall en bekijk hem vanuit verschillende perspectieven. Vraag anderen om ook mee te kijken naar je evidencewall en aan te geven wat die persoon ziet. Stel jezelf vragen als: Wat valt je op? Wat zijn de belangrijkste patronen? Wat zijn de mogelijke verklaringen? Wat zijn de implicaties? Wat zijn de kansen of bedreigingen? Wat zijn de vragen die nog openstaan?

Hoe gebruik je een evidence wall voor trendonderzoek (of toekomstonderzoek)?

Een evidence wall is een krachtig hulpmiddel om trends te spotten en te analyseren. Het geeft je een overzicht van wat er speelt in de wereld en in welke richting die aan het veranderen is. Hierbij werken wij graag offline omdat je op die manier beter patronen kan herkennen. Een evidence wall is een manier om verbanden te leggen en patronen te herkennen. Waarna je trends kan beschrijven en verder onderbouwen. Een evidence wall is dus niet alleen een techniek, maar ook een mindset. Het daagt je uit om verder te kijken dan het heden, om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en om actief vorm te geven aan de toekomst.

Meer weten over onze trend toolbox, evidence wall of trendonderzoek en de evidence wall of werken met de toekomst? Futureconsult biedt hiervoor diverse methoden aan, zodat organisaties zichzelf op deze onzekere toekomst kunnen voorbereiden.

Neem contact met ons op via info@futureconsult.nl of bel 020-3203100 voor meer informatie.