Big data in de zorg?

17 maart 2023

een bakje met medicijnen

Ons dagelijks leven wordt tegenwoordig steeds meer toegespitst de behoeften van het individu, dat zien we al langere tijd. Wat we dagelijks te zien krijgen op Instagram en TikTok, reclames en wat je gaat eten wordt bepaald door algoritmes en big data. Hoever kan het gaan? Het bleek een kwestie van tijd dat ook de zorg nog meer op het individu wordt afgestemd door middel van big data en algoritmes. Dit fenomeen wordt precision medicine of personalised medicine genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: het gebruik van medicijnen wordt aangepast aan de persoonlijke behoeften van de patiënt. Dit houdt in dat sommige patiënten een andere dosis toegediend krijgen dan andere, afhankelijk van hun gezondheid, risicofactoren en hun DNA. De voordelen zijn groot, een gepersonaliseerde dosis kan ernstige bijwerkingen met 30% verminderen en geeft patiënten een groter gevoel van autonomie. [1]

Van medicine naar personalised medicine

Waar komt deze ontwikkeling vandaan? Ten eerste worden nieuwe medicijnen steeds vaker ontwikkeld voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met zeldzame ziektes of unieke risicofactoren. Het is logisch dat niet alleen het medicijn, maar ook het gebruik daarvan wordt aangepast aan de behoeftes van de patiënt. Bovendien wordt in de gezondheidszorg meer data verzameld dan ooit tevoren, waardoor lichamelijke reacties makkelijker en betrouwbaarder voorspeld kunnen worden. Deze nieuwe informatie maakt het mogelijk dat de dosis zonder een al te groot risico kan worden aangepast.

medicijnen als DNA

Verder zorgt ook de vergrijzing voor ander medicijngebruik. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze vaker last van meerdere chronische ziektes tegelijk, wat hun behoefte aan medicijnen ingrijpend veranderd [2]. Die moeten immers niet alleen goed werken, maar ook verdraagbaar zijn in combinatie met andere middelen. Ook hier biedt precision medicine een uitweg.

Van personalised medicine naar personalised health?

Het is goed mogelijk dat precision medicine verder wordt geïntegreerd in het dagelijks leven. Momenteel verloopt het personaliseren van medicijnen nog via een DNA-pas voor patiënten, maar wat als deze wordt gecombineerd met bestaande gezondheidsapps? Zal de aanbevolen dosis net zo makkelijk te vinden zijn als je dagelijkse aantal stappen? Of blijkt medicijngebruik toch iets te ingewikkeld daarvoor?

Daarnaast is het ook nog maar de vraag of men wel bereid zal zijn dit advies op te volgen. Het vertrouwen in medicijnen en artsen is hoog [3], maar geldt dit nog steeds als het advies verder gaat dan een algemene richtlijn? En hoe zit het met privacy en lichamelijke integriteit? Precision medicine maakt namelijk gebruik van zeer persoonlijke informatie, zoals je DNA om de dosis te bepalen, niet iedereen zal bereid zijn die informatie prijs te geven.

De toekomst van precision medicine is dus nog onzeker. Wordt het de volgende revolutie in de gezondheidszorg, of blijft het een niche-fenomeen voor degenen die er behoefte aan hebben?

Meer inzicht in de onzekere toekomst en (vroege) signalen van verandering herkennen? Futureconsult biedt hiervoor diverse methoden aan, zodat organisaties zichzelf op deze onzekere toekomst kunnen voorbereiden.

Neem contact met ons op via info@futureconsult.nl of bel 020-3203100 voor meer informatie.

___________

[1] https://nos.nl/artikel/2462283-medicatie-op-maat-dankzij-dna-profiel-leidt-tot-minder-ernstige-bijwerkingen

[2] https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/farmacologie/ouderen

[3] https://www.nivel.nl/nl/nieuws/vertrouwen-medicijnen-nog-steeds-groot-ook-vaccins-voldoende-vertrouwen